Čišćenje livenih tiganja i održavanje

1

Pre prve upotrebe ili nakon dugog nekorišćenja tiganja, potrebno je na čist tiganj dodati kašiku biljnog ulja, masti ili ulja od lanenog semena. Tiganj peći u rerni 20 minuta na 250°C. Na ovaj način stvara se zaštitni sloj I hrana se neće lepiti.

2

Nakon 20 minuta, tiganj izvaditi I par puta ga prebrisati papirnim ubrusom ili krpom. Rernu ugasiti I tiganj vratiti još par minuta da se osuši. Što se tiganj više koristi, zaštitni sloj se povećava. Ukoliko se zaštitnij sloj izgubi I hrana počne da se lepi, ponoviti ceo postupak.

Čišćenje i održavanje livenih tiganja
Čišćenje i održavanje livenih tiganja 2

 

3

Nakon kuvanja tiganj je dovoljno oprati vrućom vodom I mekom stranom sundjera ukloniti hranu. Tiganj se nesme prati u mašini za sudove. 

 

4

Nakon pranja tiganj možete osušiti na ringli, u rerni ili ga obristai suvom krpom ili papirnim ubrusom.

Čišćenje i održavanje livenih tiganja 4
Čišćenje i održavanje livenih tiganja 5

 

5

Ukoliko se neka hrana nije skinula tokom pranja, sipaj te so u tiganj I mekanom stranom sundjera istrljajte tiganj. Tiganj se nesme ribati žicom.

 

6

Nakon pranja kada se tiganj osuši, potrebno je nauljiti ga tankim slojem. Možete koristiti biljno ulje, mast ili ulje od lanenog semena. Na ovaj način formirate zaštitni sloj za sledeće korišćenja tiganja. Tiganj čuvati na suvom.

Čišćenje i održavanje livenih tiganja 6